İlişkiler gerçekleştirdiğimiz aktivitelerin yapıtaşıdır. İsterseniz bir voleybol maçı organize ediyor olun, isterse bir  şirkete iş başvurusunda bulunun; durumunuz büyük ölçüde kurduğunuz ilişkilere bağlıdır. Neden? Çünkü iş arkadaşlarımızla, içinde yaşadığımız toplumla ve hatta rakiplerimizle olan ilişkilerimiz hedeflerimize ulaşmak için birer araçtır. Kimse kendini soyutlayarak çalışamaz: birlikte çalışmalıyız! Değişim için elde edilen ortak bir çabanın temelini oluşturur kurduğumuz ilişkiler. İşi tamamlamak için birçok kişinin fikrine, desteğine ihtiyacımız var.

Hedeflerimize ulaşmamız için bizi motive eden şey insanlardır.  Bizi böylesine çok çalışmaya teşvik eden, başkalarına verdiğimiz değerdir. Varsa çocuklarımızın, yakın arkadaşlarımızın ve iş arkadaşlarımızın sağlığı ve mutluluğuyla ilgilidir. Bu insanlar sürekli aklımızın bir köşesindedir.
Biriyle duygusal bağ kurmak, her şeyin size bağlı olmadığını anladığınız, onların da söz sahibi olduğunu düşündüğünüz an başlar. Açık ve dürüst iletişim kurduğumuzda insanlarla empati de kurarız. Öncelikle dinleriz. Sonra ise başkasının yerinde olmayı anladığımızı gösteririz.

1. İlişkileri teker teker kurun. Neyse ki ya da maalesef hiçbir kestirme yol yok. Toplu mesajlar göndermek çok fazla kişiyle iletişim halinde kalmanızı sağlayabilir, ama kimseyi gerçek anlamda tanımanıza izin vermez.

2. Dost canlısı olun ve yakın bağlar kurun. Dostane bir söz ya da gülümsemeyle birini çok mutlu edebilirsiniz.
3. Ortak bir nokta bulmaya çalışın: hepimiz bize benzer kişilerle yakın bağlar kurmak isteriz.
4. İnsanlara sorular sorun. İnsanlar kendileri ve düşünceleri hakkında konuşmayı severler. Onlara kendileriyle ilgili soru sorarak ve dikkatli bir şekilde dinlediğinizi göstererek önem verdiğinizi gösterebilirsiniz.
5. Kendinizden bahsedin. Siz onlara güvenmedikçe onlar size güvenemez. Gerçekten neye önem verdiğinizi ve düşüncelerinizi söyleyin.
6. Birlikte bir yerlere gidin ve bir şeyler yapın. Hırsıza sormuşlar neden banka soydun diye, o da “Çünkü para bankada olur” diye cevaplamış. Arkadaş edinmek istiyorsanız insanların olduğu yerlere gitmeniz gerekir: piknik, konferans, etkinlik, para toplama etkinlikleri, partiler, oyun alanları, spor salonu, küçük lig oyunları, pastane, vb.
7. İnsanları olduğu gibi kabul edin. Onlarla yakın ilişkiler kurmak için her zaman uyuşmak zorunda değilsiniz. Kimse yargılanmayı sevmez.
8. İlişki kurmak için farklı insanlara da bakın. Çok soğuk gibi görünen birinin içinde aslında derin bir kişi olabilir.
9. Reddedilme korkunuzu aşın. Çoğumuz bu korkudan sıkıntı çekeriz ve bununla ilgili yapılacak tek bir şey var: aşın. İlişkiler kurarken reddedilmeyi de göze almanız gerekir. Kazandığınız dostluklar bu konuda gösterdiğiniz çabaların meyvesi olacaktır.
10. Vazgeçmeyin. İnsanlar çekingen ve şüpheci olabilir. Güven kazanmak belli bir zaman gerektirir. Kararlı olduğunuz takdirde kurduğunuz ilişkileri de derin hale getirebilirsiniz.
11. İnsanların da size katılmasını sağlayın. İnsanlar kendilerinden büyük bir şeyin parçası olmak ister. Pek çok kişi ortak hedefleri paylaşan diğer kişilerle bir arada gelme fırsatını kovalar. En azından size katılmaları için davet etmelerinden dolayı da mutlu olurlar.
12. İnsanlarla eğlenin. Gerçek anlamda eğlenirseniz bu tavrınız onların hoşuna gidecektir. İnsanlar bu noktada sizinle olmaktan keyif alacaktır.

İLİŞKİLER KÖTÜYE GİDERSE…

Birçok ilişki belli bir süre sonra kötüye gitme potansiyeline sahiptir ve bu aslında çok büyük bir sorun değil. Aslında insanların ilişkilerini tekrar yola koymaları için bazen çatışma yaşaması gerekebilir. Çatışma ilişkinin sona ermesi anlamına gelmez. Unutmayın: en çok önemsediğimiz kişilerle daha çok çatışırız.
İşler yolunda gitmediğinde işinize yarayabilecek bazı fikirler:

• Birbirinizi dinlemek için zaman ayırın. Bu her zaman kolay değildir. Herkes söz kesmeden karşıdaki konuşurken dinlemek için zaman ayırmalıdır.
• Kendinizi karşınızdakinin yerine koyun. Çatışmadaki her bir birey durumu kendine göre haklı olarak farklı bir açıdan yorumlar. Tartışmanın ortasında insanlar genellikle tamamen kendilerinin haklı olduğunu düşünür. Karşınızdakinin duruma neden o şekilde yorumladığını anlamaya çalışın. Bunu yapmaya çalışmanız bile çabaladığınızın görülmesini sağlayacaktır.
• Karşınızdakinin haklı olduğu yerleri görmeye çalışın. Durumu düzeltip düzeltmediğinize bakın. Özür dilemeniz gerekiyorsa dileyin. Çok kötü hissettirebilir ama özür dilemek, bir ilişkiyi yoluna koymadaki en iyi yöntemlerden biridir.
• Duyguları gerçeklikten ayrı tutun. Herkesin zaman zaman su yüzüne çıkan duyguları vardır. Duygusal bir bunalımla karşı karşıyayken insanlar genellikle ne söylediğinin farkında olmayabilir. Bir şeyleri çözmeye çalışmadan önce insanların ne tür hislerle karşı karşıya olduklarını anlamak için zaman tanıyın.
• Birbirinizi takdir edin ve birbirinize saygı gösterin. Zor bile olsa ilişkinin olumlu yanlarına odaklanmaya çalışın. Takdir etme konusunda bir örnek oluşturursanız karşınızdaki insanlar da genellikle sizi takip edecektir.
• İçinizden gelerek konuşun. Güçlükleri aşmaya çalışırken sizin ve karşınızdakinin en çok neyi önemsediğine odaklanın, örneğin: projenin hedefi, birbiriniz, topluluk, vb.
• İlkelerinizden ödün vermeyin. Sırf ilişkinin yoluna girmesi için kendi inandığınız şeylerden vazgeçmeyin. İlkelerinizden vazgeçseniz etkili olamazsınız ve ilişkileriniz de bu şekilde zaten yürümez.
• İşler zorlaştığında sabırlı olmaya çalışın. Bir mola verebilirsiniz, ama bütün ilişki için pes etmeyin. İşler en kötü hale geldiğinde çıkarılması gereken dersler var demektir. Zaman ayırıp önem verdiğiniz bir ilişkiyi sürdürmek önemlidir.
• Her türlü ilişkinizi geliştirmek için bağımsız bir şekilde hareket edebilirsiniz. Karşınızdaki kişi ya da grup sizin gibi sevecen bir yaklaşım geliştirmese bile siz saygılı, olumlu, yapıcı ve düşünceli olmaya devam edin. Bu şekilde insanları şaşırtabilir ve sizi izlemelerini sağlayabilirsiniz.

Tüm bunları söylemek yapmaktan daha mı kolay? Evet. İlişkileri yönetmek gerçekten zordur, ama imkansız değil. Kendinizi ilişkilerinde gizemli ve güç sularında rota çizmeye çalışan bir keşifçi olarak düşünün. İleride hazine var!

İlişki kurmak ve sürdürmek toplumların temelindedir. Toplulukların gücü, insanların arasındaki bağlara dayalıdır. Güçlü bağlarla insanlar bir şeyleri değiştirme gücünü elde eder. Bu bağları kurmak zaman alır, ama buna değer.

İlişkiler en büyük zevklerin ve zorlukların da kaynağıdır. İlişkileri anlamaya çalışmak hiç de kolay bir görev değildir. İnsanlar birbirinden o kadar farklı ve karmaşıktır ki bunu çözmek için oluşturulmuş herhangi bir formül yoktur.
Her türlü iyi öğretinin temelinde size nasıl davranılmasını istiyorsanız başkalarına da öyle davranın önerisi vardır. Bunu aklınızda tutarsanız güvenebileceğiniz ilişkiler kurmada büyük ihtimalle başarılı olacaksınız demektir.