1.Ana konunuzu tanımlayın (bulgu, görüş vb.) ve kısa ve öz bir biçimde ifade edin.  Sunumunuzda kısa  ve net cümlelere yeralmasını sağlayın.

2.Sunumun sonunda ana konunuzu tekrarlayın (veya bulgularınızı özetleyin). Bu, insanlara neyi hatırlamaları gerektiği ve vardığınız sonuç konusunda yardımcı olmak açısından önemlidir.

3.Açık ve sesli bir şekilde konuşun. Sunumunuz sırasında; gerekirse, mikrofon kullanın ve dinleyicilerden birinin slaytları değiştirmede size yardımcı olmasını isteyin. Başlık, analiz dizilimi ve ufak zorluklar vb. için özür dilemeyin.

4.Dinleyicinizi tanıyın. Dinleyicinizin seviyesini  tespit edin ve sunumunuzu bu seviyeye göre ayarlayın.

5.Arkanızı dönmeyin. Arkanızı asla dinleyiciye dönmeyin ve ekrana doğru konuşun. Projektör ışığının önüne geçmeyin. Gerekirse, slaytın önemli kısımlarını belirtmek için yüzünüzü oraya dönmek yerine bir  pointer   kullanın.

6.Süre sınırınıza dikkat edin. Sunum için size ne kadar süre ayrıldığını öğrenin. Saatler sürecek sunumunuzu 15 dakikaya sığdırmaya çalışmayın.

•Tüm slaytlarınız için yeterli zamanınız yoksa bazıları atlayın böylece hepsini hızlı bir şekilde geçmek zorunda kalmazsınız.

•Diğer insanların araştırmaları hakkında konuştuğunuz süreyi sınırlayın. Kendi araştırmanıza odaklanın.

7.Sunumdan önce prova yapın. En az bir kez prova yapmadan sunum yapmayın. Böylece sunum süresini ayarladığınızdan ve konular arasında nasıl geçiş yapacağınızdan emin olursunuz. Provanıza görselleri de dahil edin.

8.Görsellerinizi sunum açısından bir ARTI olması için hazırlayın, eksi değil.

•Görsellerinizde büyük font kullanın. 28 veya üstü bir punto, dinleyicilerinizin slaytları okuyabilmesini sağlar. Matematiksel notasyonlar, görgül sonuçlar ve metin için büyük punto kullanın.

•Raporunuzdan bir tabloyu asla slaytınıza kes yapıştır yapmayın. Bu tabloların okunması hiçbir zaman kolay değildir ve dinleyiciyi yalnızca rahatsız eder. Bunun yerine vurgulamak istediğiniz birkaç sonucu seçin ve 28 puntodan büyük bir font kullanarak slayt ile sunun.

•Bir slayta çok fazla bilgi sığdırmayın. Dinleyicinin dikkatini toplu tutmak açısından söylediklerinizi pekiştirmek için görsel kullanın.

•Slaytlarınızda, bütün cümleler yerine madde işaretleriyle ayrılmış cümleler kullanın. Söyleyeceğiniz her şeyi yazıp dinleyiciye okumayın.

•Hangi görsel işitsel ekipmanı kullanabileceğinizi öğrenin ve buna göre hazırlanın. Konferansta Power Point sunumunuzu yansıtacak bir projeksiyon yoksa konferansa PP sunumu getirmeyin.

•Görsellerinize değinmek istemediğiniz bir bilgiyi dahil etmeyin. Görsellerinizdeki ekstra bir bilgi, dinleyici vermek istediğiniz mesajdan uzaklaştırır.

9.Katılımcılarınıza karşı nazik olun. Bu sunum, aynı konuyla ilgilenen biriyle iletişim kurmaya başlamak açısından sizin için bir fırsat. Bu çeşit, ağ kurmaya yönelik ilişkiler önemlidir. Başka bir şeye ihtiyaçları olup olmadığını veya oturumdan önce sizinle konuşup konuşmak istemediklerini sorun ( muhtemelen bunun için zamanları olmayacaktır ama konuşurlarsa bu durum sunumunuzun bir kısmını etkileyebilir.) Gerekli durumlarda slaytlarınızı katılımcılarla paylaşın.  Böylece konu hakkında katılımcıların fikri olacaktır. Herhangi bir gecikme konusunda katılımcılarınızı BİLGİLENDİRİN.

10.Sorulara boğulmayın. Sunumunuzu geliştirmeye yardımcı olacak genel sorulara cevap verin. Yalnızca bir katılımcının ilgisine yönelik soruları konferanstan sonra tartışmayı önerin. Çok fazla soru varsa değinmek istediğiniz başka birkaç nokta olduğunu söyleyin ve sonradan sorulara geri dönün (veya sorularını daha sonraki bir tartışma için saklamalarını söyleyin).