İç diyalog ya da kişinin kendisiyle konuşması, kendini algılama şeklini biçimlendirir.İç diyalog, sağlıklı olmayan ve olumsuz düşünce ya da inanışlar içerdiği takdirde kendinle konuşma süreci, endişeye yol açabilir. Bu olumsuz iç diyalogdan kurtulmak, kişinin çalışmalar yapmasını gerektirir.

1. Düşünme Şekliniz Daha Akıllıca Olsun

Olumsuz iç diyalogu değiştirmedeki ilk adım, düşünme şeklinize ilişkin farkındalığınızı geliştirmektir. Özellikle de olumsuz düşünceler sürdüğünde bu farkındalığı artırmak önemlidir. Zihninizdeki düşünceleri ve cümleleri inceleyin, analiz edin. Bu düşünce ve cümleleri “olumlu” ya da “olumsuz” olarak tanımlayın.  Olumlu olanları tutun, olumsuz olanları kafanızdan atın.

2. Düşüncelerinizi Not Edin

Bazen kafanızdaki her düşünceyi takip edemeyebilirsiniz. Düşüncelerinizi izlemek ve daha iyi inceleyebilmek için bir günlük tutun. Rahatsız edici düşünce öne çıktığında ya da güçlü bir his ortaya çıktığında bunu bir hikaye yazıyormuş gibi, kendi hikayenizi yazarmışsınız gibi not edin. Bu, yaşadığınız zorlukların gerçek köküne ışık tutacaktır.

3. Olumsuz Düşünceleri durdurun

Olumsuz bir düşünce ortaya çıktığında hemen harekete geçip onu durdurun. Bunu o düşünceye odaklanmayı bırakarak yapabilirsiniz. Kendinizi buna ikna etmeniz gerekir ve bunu başardığınız takdirde zaten artık düşüncelerinizi şekillendirebiliyorsunuz demektir, kontrolün sizde olması demektir.

4. Sakin Olun

Olumsuz düşüncelere karşı gelmede etkili olmak için sakin olmanız gerekmektedir. Sakince arkanıza yaslanın, gözlerinizi kapatın ve etrafınızı saran tüm gürültüden uzaklaşın, yalnızca nefes alın. Derin derin nefes alıp verin. Bir defa derin nefes çekin, iki defa verin. Daha çok ferahladıkça bunu yapmaya devam edin. Fiziksel olarak rahatlamaya çalıştıkça sakinleştiğinizi göreceksiniz.

5. Olumsuz Düşüncelere Meydan Okuyun

Aşırı derecede olumsuzluk, endişeyi “besler”. En kötü senaryoları düşünmek ve başarısız olacağınızı düşünmek, doğrudan başarısızlığa götürür. Bu kısırdöngüyü durdurmak için olumsuz düşünceleriniz sorgulayın. Kendinize bu düşüncelerin tutarlı ve mantıklı olup olmadığını sorun. Bu düşünceler mantıksız ve tutarsız olduğu takdirde her şeyin yola gireceğini düşünün.

6. Olumlu Düşünceleri Doğrulama

“Bugün iyiyim” ya da “huzurluyum” gibi cümleler, olumlu düşünceleri doğrulama örnekleridir. Bu da, bilinçaltınızı olumsuz düşüncelerden arındırmak için kontrol etmede etkilidir. Gerçeği yansıtacak nitelikte olumlu ifadelerde bulunun, bunları düşüncenizin bir parçası haline gelene kadar tekrar edin.

İç diyalog geliştirme, endişeden arınmada son derece etkili bir tekniktir. Ancak bunu iyi bir şekilde öğrenmek için tekrar etmeniz gerekir. Olumsuz düşüncelerin yalnızca düşünceden ibaret olduğunu unutmayın.