İş etiği nedir?

İş etiği, bir bireyin yaptığı işlerde kişisel olarak güvenilir ve sorumlu olduğunu yansıtan kültürel normdur. Bu terim, genellikle iş ve günlük hayatlarında insanların karakterlerine odaklanmaktadır. Örneğin spor dalında, iş etiği sıklıkla iyi oyuncuların karakterleri olarak algılanmaktadır. İçeriğine bakmaksızın, İş etiği, genellikle çalışkan ve işlerini iyi yapan kişiler için kullanılan bir kavramdır.

İyi bir İş Etiği için bazı kurallar

1. Devamlılık – Devamlılık ve dakiklik kavramlarının bireysel çalışmaya ve takım çalışmasına başarısı çok büyüktür. Geç kalma veya devamsızlık, iş performansını derinden etkileyebilir.

İyi bir devamlılığı nasıl sağlamalıyız?

İşinize önem verin

Programınızı iyi bilin

Çalar saat kullanmayı alışkanlık haline getirin

İyi uyuyun

Ulaşımınızı ayarlayın

Devamsızlık yapma durumunuzda yöneticinizi bilgilendirin

2.Karakter – İşveren, çalışanlarının üretken bir şekilde çalışmalarını bekler. Çalışanların performansının iyi olması, şirketin başarısının artması anlamına gelmektedir. Bu özelliklerden bazıları şunlardır:

Sadakat

Dürüstlük

Güvenilirlik

Dayanıklılık

Girişken

Disiplinli

Sorumlu

3.Takım çalışması – Çalışanların bir takım halinde iş yapması çok önemlidir. Bu sadece kişinin bireysel başarısı ve gelişmesi için değil, aynı zamanda iş arkadaşları ve şirketi için de önemlidir. Takım çalışmalarında iş arkadaşlarıyla çalışılacak diye bir zorunluluk yoktur. Bazen bu çalışma, iş arkadaşlarını rahatsız etmeden sessiz bir şekilde de gerçekleştirilebilir. Takım çalışmasında şu başlıklar önemlidir:

Başkaların haklarına saygı duymak

Takım çalışmasına ayak uydurmak

İş birliği yapabilmek

Kendine güvenmek

Müşteri hizmet yaklaşımı sergilemek

Daima öğrenmek için fırsatlar aramak

Nazik davranışlar sergilemek

Gizliliğe saygı duymak

4.Görünüş – İlk izlenim karşı tarafta üç saniye içinde oluşur. Bakımsız göründüğünüz takdirde, karşı taraf iş yaşantınızda da aynı şekilde bakımsız olacağınızı düşünecektir. Bir profesyonel gibi giyinirseniz, karşıda yarattığınız ilk izlenim mükemmel olacaktır.

5.Tutum – Olumlu bir tutum sergilemek çok önemlidir. Kendinize güvenin ve gerçekçi beklentiler sergileyin.Olumlu bir tutum sergilemenin temelinde, okul ve iş hayatında kendimiz için belirlediğimiz gerçekçi beklentiler yer alır. Hedeflerimiz zorlayıcı, ancak ulaşılabilir olmalıdır.

6. Kurumsal Beceriler – İş verenler, etkin zaman yönetimi ve kurumsal becerileri, iş alışkanlıkları kadar önemserler. İş yaşamınızda harcadığınız zamanı akıllıca yönetmek, evde yapılacak işlerinizi hazırlamak ve hayatınızı hem iş hem de evde aynı zamanda yönetebilmek için bazı zaman yönetimi tekniklerini iyi bilmeniz gerekmektedir.

Bazı basit teknikler:

İnanın – Yeni iş yerinize girdiğinizde kontrolün sizde olduğuna inanın.

Yardım isteyin – Yardım bir çok şekilde gelebilir, bu yüzden isteyin.

Öncelik – En önemli olayın ne olduğunu iyi bilin.

Zaman çizelgesi oluşturun – Bugüne kadar başardıklarınızı ve bundan sonra yapacaklarınızı not alın.

Zamanınızı iyi hesaplayın.

7.İletişim – İster sözlü ister sözsüz olsun, iletişim kurarken açık olun ve konuya odaklanın. Başkalarının bize nasıl davranmasını istiyorsak, biz de başkalarına öyle davranalım.

8. İş birliği – İyi bir çalışma ortamında, başarılı olmak için iş birliği çok önemlidir. İş birliği yaparken sorunları çözmeye yönelik yollar bulun.

9. Saygı – Tüm çalışanların uyması gereken en önemli madde saygıdır. Herkese aynı şekilde saygı gösteriniz.