Bu hususta uyulması gerekenlerden kurallardan ilki; işbirliği ilkesidir. İşbirliği ilkesine göre karşınızdakinin bahsettiği konuya karşı ilgili olmalı, karşı taraf başka bir konuya geçene kadar konudan sapmamalısınız. Konuya bağlı kalın, geçiştirmeyin, bu şekilde işbirliği ilkesine uymuş olursunuz.

İkincisi  nicelik ilkesidir. Gereğinden fazla sözcük kullanmayın, lafı uzatmayın ve dolandırmayın. Tam olarak ne söylemek istediğinizi belirtin

Üçüncüsü Nitelik ilkesidir.Yanlış olabileceğini düşündüğünüz bir şeyi söylemeyin. Hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmadığınız bir konuda da konuşmasanız daha iyi olur. Örneğin “ İşten ayrılmış sanırım,  ama bilmiyorum, olmaya da bilir,” demeyin. Bu şekilde nitelik ilkesine uymamış olursunuz.

Ve bağlantı ilkesi… Örneğin karşımdaki kişi basketboldan bahsediyorsa siz de basketboldan bahsetmelisiniz. Bu, uygun olandır, bağlantıyı kurmaktır. Yine birisi size saatin kaç olduğunu soruyorsa, saatin kaç olduğunu söyleyin, duvardaki saatten bahsetmeyin. Yoksa bağlantının dışına çıkmış olursunuz, bu da bağlantı ilkesine uymaz.

Son olarak davranış ilkesi. Kibar olmak, nezaket göstermek gerekir. Sadece kaba olmamalı ve belirgin konuşmalıyız, söylenmesi gerekeni net olarak söylemeliyiz. Karşınızdaki size bir soru sorduysa açık sözlülükle ve lafı dolandırmadan cevap verin. Olabildiğince hızlı bir şekilde cevap verin.

Tüm bunlar karşınızdakiyle daha iyi konuşmanız için uyabileceğiniz temel kurallardan bazıları.
Peki konuşmayı nasıl daha ilginç kılarsınız, ilgi çekici olursunuz?

Eğer konuşmak için konu bulmakta zorlanıyorsanız çok basit birkaç konuyu düşünebilirsiniz. Örneğin o an gerçekleşmekte olan bir şey olabilir, haberlerdeki bir konu olabilir, konuşmaya değer gördüğünüz her şey bir konuşmanın konusunu oluşturabilir. Siyaset, yeni çıkan filmler olabilir, sinema olabilir. Yaşadığınız yerdeki kültürel etkinlikler olabilir ve tabii ki kitaplardan konuşabilirsiniz. Örneğin; “Şu  eğitimin iyi olduğunu duydum, ne  düşünüyorsun?” şeklinde sorular sorabilirsiniz. Yaptığınız gezilerden söz edebilirsiniz, tatilde gittiğiniz yerlerle ilgili konu açabilirsiniz. Ve tabii ki hobilerinizden, zevklerinizden, ilgi alanlarınızdan birçok konu bulabilirsiniz. Ama en önemlisi, karşı tarafa sorular sormaktır. Karşınızdakine hep soru yöneltin. İnsanlar kendilerinden söz etmeyi severler ve bu da konuşmayı hep ilerletir.

Karşınızdakine bilgi verin. Bu, şu demektir. Karşınızdaki size bir şey söylediğinde, “evet, bence de” ya da “hayır” diye cevaplamakla yetinmeyin. Örneğin birisi, “Of, hava aşırı sıcak, değil mi?” diye bir şey söylediğinde, “Evet” deyip geçiştirmeyin. Serbest bilgi, “Evet” demek değildir. Karşıdakine bir şey vermelisiniz ki konuşma sürsün. Dolayısıyla “Hava çok sıcak değil mi?” dendiğinde, “Evet, bence de, ama haberlerde gördüm, önümüzdeki günler de serinleyeceğini söylüyorlar.”, “Gerçekten mi, güzel.” Serbest bilgi, bu şekilde konuşmayı ilerletir.

Ve kesinlikle konuşma sırasını unutmayın. Yalnızca kendiniz konuşmayın, çok konuşmayın, durmayı unutmayın. Karşıdakine sorular sorun, onun da konuşması için zaman verin, dinlemeyi unutmayın.

Konuşmanın tutarlılığı da önemli bir husustur. Alakasız konulara geçmemeli önceden de belirttiğimiz gibi, karşıdakini de dinlemeliyiz.

Ve konuşurken  kibar davranın.