“Olumlu düşün, olaylar olumlu gelişsin” veya “Elinden geleni yap, gerisini akışına bırak” şeklinde öneriler ile çoğumuz karşılaşmıştır. Size akıl vermek için söylenen bu tür sözler çok değerli olmakla birlikte, sağlıksız davranışlarınızı sürdürmeye devam ederseniz sizin için hiçbir anlamı olmayacaktır. Sağlıksız düşünce ve davranışlarla başa mücadele ederek, ruhsal anlamda kendinizi daha güçlü hissetmek için ilk adımı atmış olabilirsiniz.

Zihinsel güç ile fiziksel güç birbirine benzetilebilir. Vücut geliştiricileri düşünün. Spora gittikleri zaman fiziksel anlamda kendilerini geliştirecek birçok egzersiz yapmanın yanında, yeme-içme konusundaki alışkanlıklarında da büyük dikkat gösterirler. Örneğin abur cubur yemekten kaçınırlar. Ancak sağlıksız beslenirlerse spora gitmelerinin hiçbir anlamı olmayacaktır.
Aynı şekilde, zihinsel ve ruhsal anlamda güç kazanmak da özel bir çaba gerektirir. Sağlıklı alışkanlıkları kazanmaya çabalamak güzeldir; ancak bunun yanında olumsuz düşünme, üretkenliği olumsuz etkileyen ve kendinize zarar veren duygulardan arınma gibi konularda da çaba göstermek gerekir.
İster anne-baba olun; isterse büyük bir koşucu olun… Kim olursanız olsun, hedeflerinize ulaşmak için ruhsal anlamda gücünüzü korumak durumundasınız. Hassas olduğunuz noktaları tespit edin; bunlarla ilgili egzersiz yaparak en iyi şekilde öz farkındalık geliştirin.

Bu konuda size yardımcı olabilecek 13 ipucu…

1. Kendileri İçin Üzülerek Zaman Kaybetmezler
Hayatta sorunlardan ve üzüntülerden kaçma şansımız yok. Ancak kendiniz için üzülerek vakit harcamamak, sizin için bir tercih olabilir. Uğraştığınız sorun her şekilde olabilir: faturalarınızı ödemekle uğraşıyor olabilirsiniz veya sağlık sorunlarınız olabilir. Fakat kendinize acıyarak ve bunu huy haline getirerek bu sorunlar için bir çözüm geliştiremezsiniz. Eğer böyle bir eğiliminiz varsa kendine acıma huyunun yerine öz farkındalığa dayalı minnet duymayı getirmek için alıştırmalar yapabilirsiniz. Sağlıklı düşünen kişiler, sorunu düşünüp durarak zamanlarını ve enerjilerini boşa tüketmez. Bunun yerine çözüm odaklı düşünürler.

2. Sorunları İçin Başkalarını Suçlamaya Odaklanmazlar

Bir sorun ortaya çıktığında sorunun esas kaynaklarından ziyade başkalarını suçlamaya odaklanmak kolay bir çıkış yolu gibi görünebilir. “Arkadaşım beni çok üzüyor” veya “Patronum kendimi kötü hissettiriyor” gibi düşüncelere kapılmak başkalarının üzerimizde kurduğu baskıyı sadece artırır. Bunun yerine öz farkındalığınızın baskın gelmesini sağlayın.

3. Değişmekten Korkmazlar

Kendimiz en çok rahatlık alanımızda güvende hissetsek bile yeniliklerden ve değişimden uzak durmak, hayatı dolu dolu yaşamanın önündeki en büyük engeldir.

4. Kontrolü Dışında Olan Olaylar İçin Enerji Harcamazlar
Canımızı sıkan konular elbette aklımızda geniş yer kaplar. Ancak sürekli endişelenerek yağacak yağmuru, çakacak şimşeği engelleyemezsiniz. Onun yerine bu enerjiyi kontrolünüzün olduğu konulara harcarsanız, hayat size gülmediği zamanlarda bile kendinizi rahat hissedebilirsiniz ve daha üretken bir hale gelirsiniz.

5. Başkalarını Mutlu Etmek İçin Gereğinden Fazla Enerji Harcamazlar

“Başkalarının ne düşündüğü umrumda değil” diyen pek çok insanla karşılaşmışsınızdır. Halbuki bu aslında canınızın yanmasını önlemek için geliştirdiğiniz bir çeşit savunma mekanizmasıdır. Başkalarını mutlu etmek için gereğinden fazla enerji harcayanlar pek çok şekilde karşınıza çıkabilir. Bu davranışlarının altında birçok neden yatıyor olabilir. Başkalarına olan öfkelerini bastırmaya çalışıyor olabilirler. Yerine getirmek istemediğiniz ve yapamayacağız konularda söz vermekten kaçının ve dürüst davranın. Bu şekilde kendi değerlerinizi oluşturabilir ve koruyabilirsiniz.

6. Hesap Yaparak Risk Almaktan Korkmazlar
Her gün farkında olarak veya olmayarak bir sürü seçim yapıyoruz. Bu kadar çok seçim yaparken risk alma konusunda neden bu kadar az zaman ayırıyoruz? Karar verirken duygularımıza dayalı hareket ediyoruz. Halbuki belirli hesaplamalar yaparak uzun vadede daha etkili kararlar alabilirsiniz. Çünkü duygular mantıktan uzak olup güvenilir değildir.

davranışlarının altında birçok neden yatıyor olabilir. Başkalarına olan öfkelerini bastırmaya çalışıyor olabilirler. Yerine getirmek istemediğiniz ve yapamayacağız konularda söz vermekten kaçının ve dürüst davranın. Bu şekilde kendi değerlerinizi oluşturabilir ve koruyabilirsiniz.

6. Hesap Yaparak Risk Almaktan Korkmazlar
Her gün farkında olarak veya olmayarak bir sürü seçim yapıyoruz. Bu kadar çok seçim yaparken risk alma konusunda neden bu kadar az zaman ayırıyoruz? Karar verirken duygularımıza dayalı hareket ediyoruz. Halbuki belirli hesaplamalar yaparak uzun vadede daha etkili kararlar alabilirsiniz. Çünkü duygular mantıktan uzak olup güvenilir değildir.

7. Geçmişe Takılıp Kalmazlar
Geçmişteki hatalara dayalı düşünerek ders almaya çalışmak mantıklı bir davranıştır ama aşırıya kaçarsanız, kendinize zarar verebilirsiniz. Bunun yerine geçmişi öz farkındalık geliştirmek adına kullanın.

8. Aynı Hataları Tekrar Etmezler

Yaptığınız her hata, onu ikinci kez tekrar etmeyeceğinizden emin olduğunuz takdirde faydalıdır.

9. Başkalarının Başarılarından Dolayı Üzüntü ve Kıskançlık Duymazlar
Sağlıklı düşünen insanlar, yalnızca kendi başarılarına odaklanır. Başkalarının başarısızlıklarından yararlanmak istemezler.

10. Başarısızlıkların Ardından Pes Etmezler
Başarısız olduktan sonra utanıp sıkılmanız, cesaretinizin kırılması normaldir. Ancak kendi kendinizi başarısızlığın üstüne tekrar yenilgiye uğratmak, işinize yaramayacaktır. Birçok başarı, defalarca denemenin ve başarısızlığın ardından elde edilmiştir, bunu unutmayın.

11. Yalnızlıktan Korkmazlar
Zamanla yarıştığımız günümüzde kendimize zaman ayırmak, artık bir lüks haline geldi. Bu nedenle yalnız başına geçecek zamanlardan korkmayın.

12. Dünyanın Kendilerine Borçlu Olduğunu Düşünmezler

Şansızlık düşüncesine odaklanmayın. Başkalarından beklentiye girerek yaşamak sizi yalnızca hayal kırıklığına uğratır.

13. Aniden Sonuç Vermesini Beklemezler
Sihirli değneğe dokunmuş gibi oluverse ya her şey keşke! Ama öyle değil! Hiçbir büyük başarı anlık olarak gerçekleşmez. Sağlıklı düşünen bireyler, başarmak için sabretmeleri gerektiğinin de bilincindedir.