Çevik Dönüşüm Danışmanlığı

Çevik bir dönüşümün ne olduğunu anlamadan önce, çevik olmanın ne anlama geldiğinin anlaşılması gerekir. Çevik, “hızlı ve kolay hareket etme ve düşünme yeteneği” veya “hızlı, koordineli bir şekilde hareket etme” yeteneğidir.

Çevik organizasyonlar farklıdır. Geleneksel organizasyonlar statik, silolu, yapısal bir hiyerarşi etrafında inşa edilirken, çevik organizasyonlar hızlı öğrenme ve karar verme döngülerinde faaliyet gösteren bir ekipler ağı olarak karakterize edilir. Geleneksel kuruluşlar, yönetişim organlarını zirvelerine yerleştirir ve karar hakları hiyerarşiden aşağı akar; tersine, çevik organizasyonlar ortak bir amaç aşılar ve bilgiye en yakın ekiplere karar hakkı vermek için yeni verileri kullanır. Çevik bir organizasyon, ideal olarak hız ve uyarlanabilirliği kararlılık ve verimlilikle birleştirebilir.

Çevik dönüşüm tanımı, bir organizasyonun biçimini veya doğasını kademeli olarak esnek, işbirlikçi, kendi kendini organize eden, hızlı değişen bir ortamda kucaklayabilen ve geliştirebilen bir hale dönüştürme eylemidir. Çevik Manifesto değerleri ve ilkeleri, yalnızca geliştirme ekipleri için geçerli olmadığı için her tür organizasyonda öğretilebilir ve uygulanabilir.

Sağlıklı çevikliğe ulaşmanın faydalarından yararlanmak için tüm kuruluşun çevik bir dönüşümün tanımını ve değerini anlaması gerekir. Eksiksiz kültürel ve örgütsel zihniyet, kendi kendini örgütleme ve işbirliği kültürünü kucaklayan bir zihniyetle değişmelidir.

  1. Durum tespiti ve ulaşılmak istenen hedefin belirlenmesi
  2. Çeviklik ile iş stratejisinin hizalanması
  3. Dönüşüm önündeki engeller ve kolaylıkların çıkartılması
  4. Çevik dönüşümün stratejisini oluşturma
  5. Değişim yol haritasını çıkartma
  6. Dönüşümün başlaması
  7. Ara kontroller
  8. Değişimin tamamlanması ve metriklerin oluşturulması
  9. Metriklerin gözlemi ve iyileştirme önerileri
  10. Iyileştirme yönetimi yapacağız.
  1. Temel Çevik eğitimi
  2. Çevik İK – temeller
  3. Çevik İK – İK Stratejisi ve Portföy
  4. Çevik İK – Tasarım odaklı Düşünme Deneyimi
  5. Çevik İK – Uygulayıcı
  6. Çevik uygulamalar Fasilitasyon
  7. Çevik koçluk
  8. Scrum Master (non-software/non-IT)
  9. Scrum Master (IT)
  10. Product Owner