Kendinizle barışmak ve hayatınıza devam etmek aslında söylemesi yapmasından kolay olan bir şeydir. Kendinizi affedebilmek; empati, merhamet, şefkat ve anlayış gerektirir.Affedebilmenin de bir seçenek olduğunu kabul etmeyi gerektirir.

Kendinizi affedebilme yolunda atacağınız adım, küçük çapta bir hatayı çözmeye çalışıyor olsanız da, etkisi daha büyük olan bir sorunla uğraşıyor olsanız da size aynı görünecek ve aynı hissettirecektir.

Hepimiz bazen hata yaparız. İnsanlar olarak kusursuz değiliz. İşin sırrı, o hatalardan ders almak ve yolumuza devam edebilmek. Ne kadar rahatsız edici veya acılı olsa da aslında hayatta, ileri bir adım daha atabilmemiz için o acıya ve rahatsızlığa katlanmamıza değecek durumlar vardır ve kendinizi affetmek de bunlardan biridir.

İşte bir daha kendinizi affetmek istediğinizde deneyebileceğiniz 12 tavsiye:

  1. Duygularınıza odaklanın:

Kendinizi affetme yolundaki ilk adımlardan biri, duygularınıza odaklanmaktır. Yaşamınızda bir adım daha ileri gitmeden önce duygularınızı kabul edip işlemeniz gerekiyor. Sizde tetiklenen duyguları fark edebilmek ve kabul edebilmek için kendinize izin verin, onları hoş karşılayın.

  1. Hatayı yüksek sesle kabul edin:

Eğer bir hata yaptıysanız ve ona takılı kalıyorsanız, o hatadan ne öğrendiğinizi yüksek sesle kabul edin. Kafanızdaki düşüncelere ve kalbinizdeki duygulara bir şans verdiğinizde, bazı yüklerden kendinizi özgür kılabilirsiniz. Ayrıca, eylemlerinizden ve onların sonuçlarından ne öğrendiğinizi de iyice düşünün.

  1. Her bir hataya öğrenmek için bir fırsat olarak bakın:

Kendinize o zamanki bildikleriniz ve donanımlarınızla elinizden gelenin en iyisini yaptığınızı hatırlatmak, kendinizi affetmenize yardımcı olacaktır.

  1. Bu işlemi beklemeye almak için kendinize izin verin:

Eğer yaptığınız bir hatayı kafanızdan atmakta zorluk çekiyorsanız, hata ile ilgili duygu ve düşüncelerinizi bir kavanoza veya bir kutuya koyduğunuzu gözünüzde canlandırın. Daha sonra kendinize şunu söyleyin: “Bunu şuan için bir kenara kaldırıyorum ve eğer ki faydalı olabilecekse, bana yarar sağlayacağı bir zamanda tekrar onun üstünde düşüneceğim.”

  1. İç eleştirmeninizle sohbet edin:

Günlüğe kaydetme,  içinizdeki sizi eleştiren sesi anlama yolunda size yardımcı olabilir ve kendinize karşı olan sevgi ve şefkat duygularınızı geliştirebilir. Bu yönde uygulayabileceğiniz bir yöntem, kendinizle ve içinizdeki sizi eleştiren sesle bir “dialog” yazmak olabilir. Bu, kendinizi affetme yetinizi baltalayan kalıpları tanımlamanıza yardımcı olabilir.

Ayrıca bu günlüğe kaydetmeye ayırdığınız vakti, güçlü yönleriniz ve becerileriniz de dahil olmak üzere kendinizle ilgili hoşlandığınız özelliklerin bir listesini yaparak da kullanabilirsiniz. Bu yöntem, yaptığınız hatayla ilgili kendinizi kötü hissettiğinizde özgüveninizi arttırmaya yardımcı olabilir.

  1. Kendinizi eleştirdiğinizde bunu fark edin:

Kendimizi en ağır eleştirenler yine bizleriz aslında, değil mi? Acımasız iç sesimizi duymaya başladığınızda, size neler söylediğini yazmak sizin için bir başka önemli yöntem olabilir. Sizi eleştiren iç sesinizin, aslında size neler söylediği sizi şaşırtabilir.

  1. İç eleştirmeninizin olumsuz mesajlarını sessize alın:

Bazen kendinizi affedebilmenizde size engel olan düşünceleri fark edebilmek zordur. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız şunları deneyebilirsiniz:

  • Kağıdın bir tarafına sizi eleştiren iç sesinizin ne söylediğini yazın. Bu ses mantık dışı ve fazla eleştirel olmaya yatkındır.
  • Kağıdın diğer tarafına ise ilk yazdığınız kısımdakilerin her birine mantıklı ve şefkatli bir cevap yazın.
  1. Ne istediğinizi netleştirin:

Eğer bir hata yapıp birini incittiyseniz, en iyi hareket planınızı belirlemeniz gerekir. O kişiyle konuşup özür dilemek istiyor musunuz? Onunla uzlaşmak ve durumu toparlamak sizin için önemli mi?

Ne yapacağınız konusunda kararsızsanız, hatanızı düzeltmeyi düşünebilirsiniz. Bu özür dilemenin de ötesinde bir şeydir. Özür dilemek yerine, yaptığınız hatayı telafi etmeye çalışın. Önce hatanızı telafi ederseniz, kendinizi affetmek daha kolay olacaktır.

  1. Kendinize danışın:

Çoğu zaman başkasına ne yapıması gerektiği konusunda tavsiye vermek, kendimize tavsiye vermekten daha kolaydır. Kendinize aynı hatayı en yakın arkadaşınız yaptığında, ona ne tavsiyeler vereceğinizi sorun ve bu  tavsiyelerinizi kendiniz dinleyin.

  1. Aynı kaseti sürekli başa sarmaktan vazgeçin:

Hatalarımızı kafamızda canlandırarak vakit ve enerji harcamak insan doğasında olan bir durumdur. Hatalarımızı kafamızda işleme almak önemliyken; sürekli olarak neler yaşandığını düşünmek, kendinizi affetmek konusunda size yardımcı olmayacaktır.

Kendinizi “Ben berbat biriyim.” kasedini dinlerken yakaladığınızda durun ve olumlu bir eylemde bulunun. Mesela, üç derin nefes alın veya kısa bir yürüyüşe çıkın. Bu olumsuz döngüyü kırmak, olumsuz tecrübenizin üstesinden gelmenize ve stres ve kaygılarınızı azaltmanıza yardım edecektir.

  1. Kendinize nezaket ve şefkat gösterin:

Eğer olumsuz bir durumla karşılaştığınızda ilk yaptığınız şey kendinizi eleştirmek ise, kendinize nezaket ve şefkat gösterme zamanınız gelmiş demektir. “Kendini affetme” yolculuğuna başlayabilmenizin tek yolu kendinize karşı nazik ve şefkatli olmanızdır. Bu, vakit ve sabır gerektiren bir süreçtir. Kendinize affedilmeye layık olduğunuzu hatırlatın.

  1. Profesyonel yardım alın:

Eğer kendinizi affetme konusunda mücadele ediyorsanız, bir profesyonel ile konuşmak yardımcı olabilir. Profesyonel yardım almak, hayatınızdaki sağlıksız döngüleri kırmanızda ve hatalarınızla başa çıkma konusunda daha sağlıklı yöntemler bulmanızda yardımcı olacaktr.

Çıkarımlar:

Affetmek, iyileşme sürecinde önemlidir. Çünkü kızgınlığı, suçluluk duygusunu, utancı, üzüntüyü veya tecrübe ettiğiniz diğer duyguları bırakmanızı ve hayatınıza devam etmenizi sağlar.

Öncelikle ne hissettiğinizi tanımlayın, onun sesine kulak verin ve hataların kaçınılmaz olduğunu kabullenin. Affedebilmenin ne kadar özgürleştiren bir duygu olduğunu göreceksiniz.