Zaman hakkında bir sürü şey söylüyoruz,  ne kadar az zamanımız olduğundan bahsediyoruz… Birçoğumuz hayatımızı aslında meşgul olarak sürdürüyoruz ve her şey için uygun olmada güçlük çekiyoruz. Ancak mutlu bir yaşam sürdürmek ve hedeflere ulaşmak, zamanı iyi kullanmaya ilişkin beceriler gerektirir. Zaman, iyi bir kaynaktır ve yönetilmelidir.

Zaman nereye gider? Hiç yavaşlar mı? Uykumuzdan kalkıyoruz ve anlamadan yeniden uykuya dalıyoruz. Peki  o gün yapılması gerekeni tamamladık mı?

Gençken zaman o kadar hızlı geçmiyordu. Yaşımız ilerlemeye başladıkça zamanın aslında daha hızlı geçtiğini anladık. Kaçımız sürekli ileriye yönelik plan yapıyor? Belki bu da sorunun bir parçası. Eğer sürekli sonraki günü ya da haftayı, vb. planlıyorsak bugünü ihmal ediyoruz demektir. En çok önemli olan, şu an içinde bulunduğumuz andır.

Zaman asla geri gelmeyecek bir şeydir. Sürekli hareket etmeye devam eder ve biz de ona yetişmek zorunda kalırız ve zaman tarafından kontrol ediliriz. Zamanı kontrol edebilseydik güzel olurdu tabii, ancak gerçekler farklı. Zamanı yapıcı bir şekilde kullanmayı öğrendiğimizde  hayat daha düzenli bir şekilde ilerleyebilir.

İster saniye olsun, ister dakika, ister saat ya da gün olsun; zaman parayla satın alınmadığı gibi iade de edilemez!

Ne yapabiliriz?

1.Zamanı nasıl kullandığınıza ilişkin notlar tutun.
Ne yaptığınıza ilişkin düzenli bir kayıt tutmak, zamanınızı yönetmede önemli bir adımdır, böylece zamanı daha verimli bir şekilde de kullanabilirsiniz.

2.Zamanınızı yaratıcı bir şekilde kullanın.

Seyahat ederken çok vakit kaybediyor musunuz? İşe giderken örneğin bir saatiniz yollarda geçtiğinde ne yapıyorsunuz? Ya da havalimanında kalkış alanında beklerken, bir tren beklerken veya  arkadaşınızın kahve almasını beklerken ne yapıyorsunuz?

3. Rutinlerin hayatınıza hükmetmesine izin vermeyin.

İşten sonra düzenli olarak spora gidiyorsanız, ancak bir gün işten geç çıkmanız gerekmişse spora sabah erkenden ya da öğle vakti, hatta gece bile gidebilirsiniz. Belki de işyerinize yakın bir yerde de spora gidebilirsiniz o gün için.

4.Yaptıklarınızdan zevk alın.

Başka bir deyişle, anı yaşayın. Bir şeyden diğerine atlamayın. Zamanınızı kullanmaya bakın ve ne yapmaktaysanız ona odaklanın, diğerine geçmeden önce bunu yapın.

6. Kendiniz için mola verin.

Belli aktiviteler için her zaman “üretken” ya da “verimli” olamayabilirsiniz. Bu nedenle sürekli çalışma ve üretme halinden uzaklaşmak için kendinize biraz zaman ayırmanız gerekmektedir. Ancak bunun gerçekten iyi ve nitelikli bir şekilde kullanıldığından emin olun. Televizyon izlemek, rahatlamak için iyi bir yöntem değildir. Fazlasıyla uyarıcıdır ve neyi izlediğinize bağlı olarak kendinizi kötü bile hissettirebilir.

7. Teknolojiyi dikkatli kullanın.
 
İnternette boş boş dolaşmak da iyi bir fikir değil, Facebook gibi internet siteleri ya da bilgisayar oyunları da aynı şekilde verimli bir zaman geçirme yöntemi sağlamaz.

Gerçekten rahatlatıcı bir etkisi olan bir şey bulmaya çalışın. Örneğin bir arkadaşınızla öğle yemeği yiyin, rahatlatıcı müzikler içeren bir CD dileyin.

8. Yeterli uyku  uyumaya özen gösterin. Dinlenin.

Tüm bunların sonucunda; zaman, düşmanınız olmak yerine arkadaşınız olabilir.