Hepimizin farklı kişilikleri, farklı istekleri ve farklı ihtiyaçları vardır, hepimiz duygularımızı farklı şekillerde gösteririz. Tüm bunlar, özellikle de hayatta başarılı olmak isteyenler için düşünceli ve akıllı olmayı gerektirir. İşte duygusal zeka tam da burada önemini gösterir.

Duygusal zeka, duygularınızı tanımak, duygularınızın ne söylediğini ve diğer insanları nasıl etkilediğini kavramaktır. Duygusal zeka ayrıca başkalarına ilişkin algınızla da ilgilidir. Başkalarına ilişkin algınız, ilişkilerinizi daha etkili yönetmenizi sağlar.

Duygusal zekası güçlü olanlar kişilerin yaptıkları işlerde başarılı oldukları görülmüştür. Neden? Çünkü bu kişiler, başkalarının  birlikte çalışmak istedikleri ve çalışmaktan keyif aldıkları kişilerdir.
 
Duygusal Zekanın Özellikleri

1. Öz Farkındalık – Duygusal zekası güçlü olanlar, kendilerinin farkındadır. Kendi duygularını bilir ve anlarlar, bu nedenle hislerinin kendilerini yönetmesine izin vermezler. Kendilerine güvenirler, çünkü sezgilerine güvenirler ve duygularını kontrol edebilirler.

Ayrıca kendilerine dürüst bir şekilde bakabilirler. Güçlü ve  güçlendirilmesi gereken noktalarının farkındadırlar, daha iyi performans göstermek için bu noktalar üzerinde çalışırlar. Öz farkındalığın duygusal zekanın en önemli parçası olduğunu düşünülmektedir.

2. Kendi Kendini Denetleme – Bu, duyguları ve tepkileri kontrol etme yeteneğidir. Kendi kendini denetleyebilen kişiler çok sinirli ya da kıskanç davranmamak için kendilerini frenler ve düşünmeden karar almazlar. Harekete geçmeden önce plan yaparlar. Kendi kendini denetlemek; düşünceli ve dürüst olmak, gerektiğinde de hayır diyebilmektir.

3. Motivasyon – Duygusal zekası güçlü olan kişilerin motivasyonu genellikle yüksektir. Böyle kişiler uzun vadeli başarı elde etmek amacıyla aniden sonuç almayı beklemezler. Üretkendirler, mücadeleyi severler ve yaptıklarında son derece etkilidirler.

4. Empati – Empati, kendinizi çevrenizdekilerin istekleri, ihtiyaçları ve bakış açılarıyla tanımlamanız demektir. Empati sahibi olan insanlar, başkalarının hislerini bu hisler anlaşılır olmadığında bile anlayabilirler. Bu doğrultuda ilişkileri başarılı bir şekilde yürütürler, iyi bir dinleyicidirler ve başkalarıyla iyi ilişkiler kurabilirler. İnsanları kalıba sokmaktan ve düşünmeden yargıda bulunmaktan kaçındıkları gibi, hayatlarını dürüst ve açık bir şekilde sürdürürler.

5. Sosyal Beceriler – Güçlü bir duygusal zekanın başka bir işareti olan sosyal beceriler sayesinde insanlarla konuşmak ve insanları sevmek kolaydır. Güçlü sosyal becerileri olanlar, iyi takım oyuncularıdır. İlk olarak kendi başarılarına odaklanmadan önce başkalarının gelişmesine yardımcı olurlar. Çatışmaları yönetebilirler, çok iyi iletişim kurarlar ve ilişki kurup sürdürmede son derece başarılıdırlar.

Günümüzde insanlar oyun oynamaktan artık sıkıldılar ve herkes sadece kendisi gibi olmak istiyor. Bu nedenle çalışan kişiler kariyerlerini yönetmek istemekte ve tutkularını takip edebilecekleri, isteklerini gerçekleştirebilecekleri ve gerçek yeteneklerini kullanabilecekleri işler aramaktadırlar.

Duygusal Zekayı Geliştirmenin Yolları

Duygusal zeka, kimilerinin doğuştan sahip olduğu bir şey olmakta birlikte, sonradan öğretilip geliştirilebilir de. Duygusal zekanızı geliştirmenizi sağlayacak birçok yöntem vardır. İşte birkaçı;
 
• İnsanlara nasıl davrandığınızı gözlemleyin. Tüm gerçekleri duymadan hemen yargılamaya mı başlıyorsunuz? İnsanları kalıplara sokar mısınız? İnsanlarla nasıl etkileşim kurduğunuza dürüst olarak bir bakın. Kendinizi onların yerine koymaya çalışın ve başkalarının bakış açılarının ve ihtiyaçlarını kabul edin.

• Çalışma ortamınıza bakın. Başarılar için ilgi mi istiyorsunuz? Alçakgönüllülük, çok büyük bir özellik olabilir ve utangaç olduğunuz ya da özgüveninizin olmadığı anlamına gelmez. Alçakgönüllü insanlar yaptıklarını saklamazlar ve kendilerinden emindirler. Başkalarına da şans verin, onlara odaklanın, ilgili gösterin. Tüm ilginin size yönelmesi için kendinizi yormayın.

• Kendinize ilişkin bir değerlendirme yapın. Güçlendirilmeye ihtiyacınız gereken noktalar neler? Mükemmel olmadığınızı kabul ediyor ve kendinizi daha iyi bir hale getirebileceğiniz alanlarda çalışabileceğinizi mi düşünüyorsunuz? Kendinize dürüst bir şekilde bakma cesaretinde bulundunuz mu? Bu, hayatınızı değiştirebilir.

• Stres altında olduğunuz durumlarda nasıl tepki gösterdiğinizi inceleyin. Beklediğiniz bir şey ertelendiğinde ya da bir şeyler yolunda gitmediğinde sürekli üzülüyor musunuz? Hata onlarda olmadığında bile başkalarına kızıp onları suçluyor musunuz? Zor durumlarda sakin ve soğukkanlı olabilme becerisi, gerek iş dünyasında gerekse günlük yaşamda çok çok değerlidir. Bir şeyler ters gittiğinde duygularınızı kontrol edin.

• Hareketleriniz için sorumluluk üstlenin. Birinin duygularını incittiyseniz doğrudan özür dileyin. Hatanızı kabul etmekten kaçınmayın ya da o kişiden uzak durmayın. İnsanlar affetmeye yatkındır ve işleri gerçekten düzeltmek amacıyla dürüst bir şekilde yaklaştığınızda affedilirsiniz.

• Harekete geçmeden önce yapacaklarınızın başkalarını nasıl etkilediğini inceleyin. Kararınız başkalarını olumsuz yönde etkilediği takdirde kendinizi onların yerine koyun. Nasıl hissederdiniz? Harekete geçecekseniz başkalarının bunun sonuçlarıyla baş etmesi sürecinde nasıl yardımcı olursunuz?

Fark yaratarak farkınızı ortaya koymak istiyorsanız, bu yöntemlerden birini kullanmaya başlayabilirsiniz.