Güç konuşmalardan kaçınmak yerine, hazır olmak için birkaç dakikanızı ayırıp aşağıdaki 5 soruyu cevaplayın:
1. Ne gördüm ve duydum? Durumu gerçeklerini tartışmaya açık olmayacak tarafsız açıklamalarla anlatmaya özen gösterin. ‘Gerçekleri’ bulmakta zorlanıyorsanız duruma ilişkin zorlu bir cevap vermişsiniz demektir, sakinleşin ve yalnızca gerçeklere odaklanın. Güç konuşmayı neden yapmak istediğinizi anlayın.
2. Bana göre neler oluyor? Bu, durumun “hikaye” kısmıdır. Sizin duruma ilişkin öngörülerinizi, düşüncelerinizi ve söz konusu duruma yüklediğiniz anlamı ifade eder. Kendi hikayemizi anlatmaktaki başarımızı, başkalarının hikayelerini dinlerken de göstermek önemlidir.
3. Nasıl hissediyorum? Bazı kişilerin bu aşamada gerçekten iyi olduğu görülürken, (ayrıca aslında burada takılıp kalabilir ve başkalarını ezebilirler de!) bazılarının duygularını tanımlamada ve kontrol etmede başarılı olmadığı gözlemlenmiştir. Altı temel duygu olarak öfke, korku, üzüntü, şaşkınlık, mutluluk ve nefret sayılır. Bu aşamada ” Bu konuşmayı neden yapacağım? ” sorusunun cevabına odaklanarak duyguların kontrolünü sağlamak önemlidir.
4. Ne istiyorum? Bu çok basit bir sorudur ancak bazen cevaplandırması zordur. Konuşmada istenen şey; duyulmaktır. Konuşmanın sonucunda ne olmasını hedefliyorum?
5. Farklı bakış açılarına açık mıyım? Bu aşama muhtemelen en zorlu aşama. Gerçek anlamda açık bir iletişim kurmak istiyorsanız, yanılmaya hazırlıklı olmalısınız. “Karşımdaki kişi %10 oranında haklıysa nasıl olurdu?” sorusunu yöneltiriz. Düşüncenizde %10’luk bir hata payına dahi açık olabilirseniz, güç konuşmanızın iyi gitme ihtimali güçlenecektir.
Verdiğiniz cevaplar doğrultusunda, güç konuşmalar için kendinizi hazır hissediyor musunuz?