Doğru sorular sormak, etkili iletişimin ve bilgi paylaşımının temelindedir. Belli bir durumda doğru sorulara başvurarak iletişim becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Örneğin daha çok bilgi sahibi olur, daha çok öğrenebilir, daha güçlü ilişkiler kurabilir, insanları daha iyi yönetebilir ve onlardan daha kolay yardım alabilirsiniz.
Soru sormak, insanlarla ilgili bilmediğiniz birçok şeyi açığa çıkarır. Önemsediğinizi ve daha çok öğrenmek istediğinizi gösterir. Kapalı kapıları açmanın ve insanları daha rahat hissettirmenin anahtarıdır sorular. Ayrıca buzları kırmada ve kelimeleri akışına bırakmada da önemli rol oynarlar.
Soru Sormanın Avantajları
• Güzel sorular insanları düşündürür. Düşünen insanlar öğrenir.
• Sorular insanların anlattıklarınızı anlamasına yardımcı olur. Geribildirim olmadan karşıdakinin sizden neler öğrendiğini bilemezsiniz.
• Sorular iletişimi daha ilginç hale getirir.
• Sorular liderlerin konuşmalara odaklanmasını ve konuşmaları yönetmesini sağlar.
• Sorular bir ekip içindeki ilişkilerin gelişmesine yardımcı olur.
Ancak maalesef her zaman güzel soru soramayabiliriz. Bazen çok konuşuruz ve kötü cevapları ya da cevap almamayı kabul ederiz. Doğrudan soru sorma konusunda çekingen davranırız ya da bir şeyleri bilmediğimiz, hassas noktalarımız ortaya çıkar korkusuyla soru sormayarak kendimizi geliştirme fırsatlarını kaçırırız. Ancak bunu yapmak zorunda değiliz.
Sorularınız var ama sorarsanız başkalarının ne düşüneceğinden ya da aradığınız cevapları bulamayacağınızdan mı endişeleniyorsunuz? Aşağıda nasıl sorular sormanız gerektiği konusunda size yardımcı olabilecek ipuçları var. Böyle sorular sormak, verilen bilgileri kavrama konusunda hem kendinize hem de başkalarına yardımcı olacak ve aynı zamanda öğrenmenizi sağlayacak.
1. Açık uçlu sorular sorun. “Evet” ya da “hayır” ile cevaplanabilecek sorular kapalı uçlu sorulardır. Bu tür sorular tartışma ortaya çıkarmaz ve bilgi paylaşımına kapı açmaz. Açık uçlu sorular sorarak iletişimi daha ilginç kılabilirsiniz. Örneğin, “Sonuçlardan memnun musunuz?” sorusu yerine, böyle sonuçlar aldığınızı düşünüyorsunuz?””şeklinde bir soru sorabilirsiniz. İlk soru “evet” ya da “hayır” ile cevaplanabilir. İkinci soru ise düşünmeye ve tartışmaya davet eder.
2. Amacınızın farkında olun. Soracağınız her soru bilgi toplamanız ya da fikir edinmeniz içindir. İhtiyacınız olan bilgileri bilin ve sorularınızı bu doğrultuda sorun.
3. Konunun derinine inin. Konuyu ele alırken takip niteliğinde sorular sormayı unutmayın. Sadece tek bir cevap aramıyorsanız karşınızdakinin verdiği cevaptan başka çıkarımlar da elde edebilirsiniz. “Neden böyle söylüyorsunuz?” ya da “Peki neden böyle düşünüyorsunuz?” gibi takip niteliğinde sorular sorabilirsiniz.
4. Sessizliğin gücünden yararlanın. Soru sorun, cevabı bekleyin, cevabı dinleyin ve ardından biraz daha bekleyin. Soru sorduğunuz kişi çoğu zaman o konuda sizden daha çok bilgiye sahip biridir ve beklediğinizde bu bilgiyi size verecektir. Aralarda sessiz bekleme konusunda rahat olmaya başlayın. İfade alan polisler sessizliği çok etkili bir şekilde kullanır. İnsanlar konuşmadaki boşlukları doldurma ihtiyacı hisseder ve çoğu zaman aradığınız bilginin en kritik noktasını bu anlarda size sunarlar.
5. Söz kesmeyin. Sorunuzun cevabı bitene kadar dinleyin. Güzel soru sorma sanatı, cevapta saklı olan bilgiyi gerçekten aramakta yatar. Sizinle konuşan kişinin sözünü kesmeyin. Bu, her şeyden önce onun söylediklerine önem vermediğinizi gösterir. Söz kesme, düşünce akışını durdurur ve konuşmayı doğal akışından sizin istediğiniz yöne doğru çeker. Sorunuzu sorun, daha sonra karşınızdakinin sözünü tamamlayarak cevap vermesine izin verin. Bunu cevap istediğiniz cevap olmadığında bile yapmaya özen gösterin. Söylenenleri tam olarak dinleyin ve bir sonraki soruya geçerken ara verildiğinde söylenenlere referansta bulunarak aklınızdakileri söyleyin.
6. Odaklanın. İyi cevaplar bekliyorsanız onları almaya odaklanmanız gerekir. Aynı anda birden fazla işle uğraşarak ya da zihninizde başka sorular tasarlayarak cevabı sağlıklı bir şekilde dinleyemezsiniz.
7. Dinleyicinizin dilini konuşun. Soruları dinleyicinizin referanslarıyla ilişkilendirin ve onun anladığı kelime ve ifadeleri kullanın. Örneğin sektörünüzün dışında olan birine sizin alanınızın jargonunu içeren sorularla gitmeyin. Sorunuz anlaşılmadıysa başka sözcüklerle ifade etmekten kaçınmayın.
8. Genel sorularınıza spesifik sorularla devam edin. Sorularınız arasında genelden özele doğru giden bir hiyerarşi kurun.
9. Bilmemeniz önemli değil, biliyormuş gibi davranmayın. Her şeyi biliyormuş gibi davranmadığınız takdirde çok daha güçlü ve samimi bir iletişim kurabilirsiniz. İnsanlar kendilerine soru sorulmasından kaçmazlar ve deneyimleri ve birikimlerinin değerinin bilinmesi onların hoşuna gider. Dolayısıyla bilmediğiniz noktalarda örneğin terimlerin anlamlarını sorabilirsiniz.
10. Son olarak, soru sorarken not alabilirsiniz. Bu, karşınızdaki kişiye çok saygı duyduğunuzu gösterir niteliktedir. Ayrıca sessizlik olduğunda da yardımcı olur. Notlarınıza geri dönerek henüz sormamış olduğunuz ya da aklınıza gelmemiş olan yeni sorular bulabilirsiniz.
Bilgi birikimi edinmeye çalışırken güzel sorular sormanın da deneyim gerektirdiğini unutmayın. Bu, hemen mükemmel olamayacağınız anlamına gelir. Sadece sorarak başlayın. Becerileriniz zamanla gelişecektir. Unutmayın, güzel cevaplar istiyorsanız her şeyden önce güzel sorular sormayı bilmeniz gerekir.