KADINLAR VE DAYANIKLILIK

Dayanıklılık veya esneklik, büküldükten veya gerildikten sonra orijinal haline dönme kapasitesine sahip olan materyaller için geçerli olan bilimsel bir terimdir. Ancak zamanla, bu terimi insanlar için de kullanmaya başladık. Hastalıklardan, depresyondan, yenilgilerden veya diğer kötü durumlardan kolayca kurtulma yeteneği olan insanlara atıfta bulunmak için bu ifadeyi kullanıyoruz.

Kadınların çoğu zaman dayanıklılık göstermesi beklenir. Hem kadınlar hem de erkekler, yaşamdaki zorluklarla başa çıkabilmek için dirençli olmaya ihtiyaç duyar. Ancak kadınlar, iş dünyasında ilerlemek için genellikle yollarına koyulan geleneksel engellerin üstesinden gelmek için çoğu kez erkekten daha fazla dayanıklılığa ihtiyaç duymak zorunda olabiliyor. Bununla birlikte, çok fazla kadın sahip olduğu dayanıklığın ve gücün farkında olmayabilir.

Dayanıklı olmak; özel yaşamınızda, iş hayatınızda veya sosyal hayatınızda karşınıza çıkan güçlüklerle çeşitli biçimlerde başa çıkmanıza yardımcı olur.

Dr. Wagnild, kadınları (ve erkekleri) direnç seviyelerini belirleyebilecekleri ve bu sayede onu arttırmak için nelerin yapmaları gerektiğini öğrenebilecekleri bir “esneklik ölçeği” ( www.resiliencescale.com ) oluşturmuştur.

Elbette hepimiz zorluklarla karşı karşıyayız; bunlar bazen ezici bir güce sahipmiş gibi görünebilir. Hayat bu. Ayağa kalkmak, tekrar oynamaya başlama, oyuna geri dönme ve eski formuna kavuşma gibi beceriler bekleniyor kadınlardan.

Wagnild, “Hayatımızdaki pek çok olaya (kazalar, doğal afetler, suç, hastalık, ekonomi vb.) karşı kontrolümüz olmamasına rağmen bu olaylara nasıl tepki vereceğimizi kontrol edebilir ve bunu yapmayı seçebiliriz,” diyor ve bunun dayanıklılık ve direniş sayesinde olabileceğine inanıyor.

Dayanıklılığı ve Direnci Belirleyen Beş Özellik

  1. Amaç duygusu: Hayatta amacınız yoksa bir itici gücün eksikliğini yaşayabilirsiniz. Peki amacınızın ne olduğunu biliyor musunuz? Kendinize sorun: “Başkalarının önem verdiği hangi konulara ben de önem veriyorum? Her gün hangi yollarla ve kimlere ihtiyacım var? Hayatımda en çok anlam teşkil eden konular neler?” Cevaplar amacınızı açığa çıkaracaktır.
  1. Azim. Vazgeçmek her zaman kolay bir çıkış yoludur. Dirençli kandılar, hedeflerine sadık kalır ve bunları gerçekleştirmek için girdikleri yoldan geri dönmezler.
  2. Sakinlik. Dengeli durun. Karşınıza çıkan durumları tamamen olumsuz veya tamamen olumlu diye değerlendirmek yerine, her iki tarafın da iyi veya kötü yönlerini görmeye gayet edin. Tüm olasılıkları görmenizi sağlayan ve size daha iyi şeyler yapmak için gerekli iyimserliği vermeye yardımcı olacak orta bir zemin var ve siz bu zemini elde edebilirsiniz.
  3. Özgüven. Kendinize olan inanın ve güvenin. İnancınızı ve güveninizi gerçekçi bir düzeyde tutun. Geçmişte tamamen başarıyla göğüs gerdiğiniz ve daha güç bir şekilde göğüslediğiniz zorlukları unutmayın. Bunlar farklı deneyimler ama her ikisinden de ders alabilir ve özgüven kazanmaya yardımcı olan problem çözme becerilerini geliştirebilirsiniz.
  4. Varoluşsal yalnızlık. Gerçekten dirençli olabilmeniz için kendinizle yaşamanız gerekir. Bunu “kendi bedeninizde rahat olmak” olarak da söyleyebilirsiniz. Gerçekten dirençli kişilerin bu kabiliyete sahip olmaları gerekir. Gerekirse, yoldan tek başınıza gidebilir ve popüler olmayan, yanınızda kimsenin olmadığı ancak kendi inandığınız bir yoldan ilerleyeceğiniz bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Dayanıklılık, Nasıl Sağlanır?

  1. Kendinize iyi bakın. Kendinizi iyi hissetmek, dirençli olma duygusunun en önemli bir parçasıdır. Sağlıklı beslenin, egzersiz yapın ve sağlığınızı korumaya bakın. Uçaklarda yapılan “Önce kendi oksijen maskesini takma” anonsunu hatırlayın. Kendine bakmazsanız, başkalarına yardımcı olamazsınız.
  2. Gözlerinizi açık tutun ve destek verin. Başkalarına destek vermek, hayatınızdaki direncinizi artırmanın bir yoludur.
  3. Hayatta tamamen enerjik kalmaya devam edin. Hayatın dışına çıkmayın; yaşadığınızı hissettiren işleri yapmaya devam edin ve hayattan kopmayın.
  4. İş ve yaşam dengesi. Çok fazla iş veya çok fazla eğlenmek… Bu ikisinin arasındaki dengeyi kurmaya çalışın.