İş görüşmeleri zorlu, yorucu, bol stresli saatler olabilir. Tam aksine zevkli, eğitici, aydınlatıcı ve başarı saatler de olabilir. O saatte yaşananlar sizin bir iş görüşmesine gitmeden önce ve gittikten sonra yaptıklarınıza göre değişmektedir.
Kapıdan içeri girmeden önce nasıl bir ilk izlenim yaratacağınızı planlayın. Mükemmel izleniminizi daha sonraki günlerde de devam ettirin. Böylece işe girme ihtimaliniz yükselecektir.
İşte size iş görüşmelerinden önce, görüşme esnasında ve sonrasında yapılması gereken evreler:
İlk olarak
1. Referans ve tavsiye mektuplarınızı toparlayın. Üç ile altı arasında değişmek üzere sizden memnuniyetle bahsedeceğinize inandığınız profesyonel iş arkadaşlarınızı yazın. Referans olarak isimlerini kullanmak için izin isteyin. Evet cevabı alırsanız unvanlarını, iş adreslerini ve iş telefonlarını doğru bir şekilde not edin. Gelecekte kullanmak üzere genel bir tavsiye mektubu yazmalarını da rica edebilirsiniz.
İş hayatına yeni başlayacaksanız; ‘’Üniversitede başarılı bir dönemin ardından tavsiye mektubu isteyin. Sadece profesörlerden değil aynı zamanda öğretim görevlilerinden ve çalışanlardan da rica edin.
Aynı zamanda daha önce çalıştığı yerlerle ilişiğini asla koparmayın ve daima bağlantı halinde olun.
Günler öncesinden
2. Şirket hakkında araştırma yapın. Başvurmadan önce, şirket ve piyasası hakkında öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenin. Sizinle görüşme yapan kişi girmek istediğiniz iş ve çalışacağınız yer hakkında bilgi sahibi olmanızı bekler. Bunları bilmek iş ile ilgilendiğinizi gösterecektir.
Şirket çalışanlarının kim olduğunu öğrenin. Şirketin internet sayfasına girin ve araştırın. Bunları yapmanız karşı tarafta istekli, akıllı ve gayretli bir his uyandırmanızı sağlayacaktır.
Edinebildiğiniz kadar bilgi edinin, ne aradıklarını iyi öğrenin ve bu işe yatkın olup olmadığınızı keşfedin.
3. En önemli becerilerinizi ve başarılarınızı tanımlayın. Bir liste oluşturun ve kişisel ve profesyonel gücünüzü, ilgili becerilerinizi ve başarılarınızı tanımlamaya hazır olun. Birkaç kısa kişisel hikaye ile bu niteliklerinizi pekiştirin.
4. Görüşmeye gitmeden önce alıştırma yapın. Alıştırma yapmak sizi bu konuda en iyi seviyeye çıkaracaktır ve kendinize güvenmenizi ve koltukta rahat bir şekilde oturmanızı sağlayacak. Bir arkadaşınızla veya kariyer danışmanı ile sıklıkla sorulan iş görüşme sorularına çalışarak güvenerek cevap vermenin alıştırmasını yapın. İşte size birkaç örnek:
- Geçmişiniz sizi nasıl etkiledi?
- Başarıyı nasıl tanımlarsınız?
- Bir işte üstesinden geldiğiniz en büyük zorluk hangisiydi?
- Son teslim tarihlerini iyi takip eder misiniz?
- Kendi hakkınızdan bahsediniz.
- Son işinizi neden bıraktınız?
- Bizim şirketimize ne gibi yararlarınız olacak?
- Beş sene sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?
Açık, kısa ve gerçek cevaplar verin. Sorulabilecek en zor soruları bir kağıda yazın. Çıkması muhtemel sorulara sözlü olarak bir ayna karşısında çalışın. Kitaplar ne gibi soruların çıkacağını ve bu sorulara ne şekilde cevap vermeniz gerektiğini anlatacaktır.
Buna ek olarak, sizinle görüşme yapacak kişiye sormak üzere sorular hazırlayın. Sorumluluk alanınızı, görev tanımınızı ve şirketin sunduğu olanakları sorabilirsiniz.
5. Elbiselerinizi kontrol edin. İş görüşmesini gittiğiniz gün elbiselerinizin temiz ve iyi ütülenmiş olduğundan emin olun. Ayakkabılarınızın da boyamayı ihmal etmeyin. İş görüşmesine gitmeden önce elbisenizin son kontrollerini yapmanız için en iyi zaman. Arkadaşınızdan elbise ödünç alacaksanız veya yeni bir ayakkabı alacaksanız bunu günler öncesinden yapın ve son anda bir sürprizle karşılaşmayın.
Şirkete ve endüstriye uygun elbiselerin seçilmesi önemlidir. Ayrıca, giyeceğiniz kıyafetin, ayakkabıların ve takacağınız takıların rahat olduğundan emin olun, böylece üzerinizde daha şık duracaktır. Bunu yaparak görüşme esnasında elbisenizin yakışıp yakışmadığını düşünmek yerine sizinle görüşen kişiye odaklanırsınız.
Görüşme sırasında en önemli unsur karşınızda bulunan kişiyi dikkatli bir şekilde dinlemektir. Sizi sıkan bir etek giymek, görüşme sırasında dikkatinizin dağılmasına neden olacaktır.
6. Deneme sürüşü. Görüşme yapacağınız yeri tam olarak bilmiyorsanız bir gün öncesinden gidin. Böylece gideceğiniz binayı öğrenmiş olursunuz ve gideceğiniz yolun kaç dakika süreceği, park sorununun olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olursunuz.
Bir gün önce
7.Teyit etmek için arayın. Bir iş görüşmesi için randevu aldığınızda, telefonda konuşulan sekreterin isminin sorulması gerekmektedir. Böylece teyit etmek için aradığınızda karşıdaki kişiye ismiyle hitap edebilirsiniz. Bu süreçte sekreterlerin de çok etkisi var.’’
8.Kıyafetlerinizi hazırlayın. Giyeceğiniz her şeyi baştan sona dikkatli bir şekilde kontrol etmelisiniz. Aynı zamanda, öz geçmişinizin bir kopyası, referanslarınız,dosyanız , not kağıdınız ve kaleminiz gibi yanınızda götüreceğiniz eşyaları bir yerde toplayın.
9.Hava durumuna bakın. Hava koşulları kötü olacaksa, ona göre hazırlanın.
Görüşme günü
11.Çalışın. Mümkün olduğunca gün içerisinde stresinizi azaltıp kan akışınızı düzenlemek için alıştırma yapmanız önemlidir.
12.Görüşmeye mutlaka zamanında gidin. Mümkünse 10 dakika önce gidin. Mazeret kabul edilmez.
13.Son dakika kontrolü. Görüşme binasına girmeden önce aynada kendinize bakın. Ruj kullanıyorsanız eksiğinizi tamamlayın, saçlarınızı düzeltin, gömleğinizin ve kravatınızın düzgün durduğundan emin olun.
Şimdi gülümseyin ve kendinize olan güveninizi gösterin.
Sakızınızı çıkarmayı, cep telefonunuzu kapatmayı unutmayın.
Beklerken
14.Kendinizden emin bir şekilde oturun ve meşgul görünün. Çoğu zaman bekleme salonunda biraz zaman geçirmeniz gerekebilir. Giderken yanınızda ilgilenebileceğiniz bir şeyler götürün, bu sadece üzerine not yazabileceğiniz bir defter de olabilir. Yeter ki meşgul görünün. Dik durun.
Görüşme esnasında
15. Dikkatinizi verin. Tüm bu hazırlıklardan sonra iş görüşmesinin kolay olması gerekir, değil mi ? Ne yazık ki durum böyle değil, iş görüşmeleri tüm bu hazırlıklara rağmen hala zorlu bir süreç olabilir. Bu kadar hazırlığınız elbette yükünüzü hafifletecektir fakat sizinle görüşme yapan kişiyi de dinlemeniz çok önemli. Sorular tam olarak çalıştığınız yerlerden çıkmayabilir fakat emin olun, benzerleri çıkacaktır.
16.Rahatlayın. Eğer heyecanlıysanız şunu deneyin. Avuçlarınızı açın, böylece kan basıncınız azalacak, terlemesi engellenecek.
Hemen sonra
17. Not edin. İş görüşmesinden çıkar çıkmaz elinize bir kağıt ve kalem alın ve şirket, iş görüşmesi hakkında görüşlerinizi not edin. Ayrıca çalışma ihtimaliniz olan kişilerin adını da not edin. Bu notların üç yararı bulunmaktadır. Bir başka iş görüşmesi için arandığınız zaman, önceki görüşmenizde neler konuşulduğuna bakabilir ve böylece ikinci sefere daha iyi hazırlık yapabilirsiniz. İş teklifi alırsanız, bu notlara bakarak gerçekten bu şirkette çalışıp çalışmak istemediğinize karar verebilirsiniz. Son olarak, iş görüşmesi esnasında yaşadığınız olumlu ve olumsuz olaylardan ders çıkarabilirsiniz.
Bir gün sonra
18. Teşekkür mesajı gönderin. Sizi tanımak için zaman ayırdığı için görüşme yapan kişiye veya kişilere teşekkür edin. Bu nazik bir davranıştır ve sizi hatırlamalarını sağlar.
Aklınızda kalanları özetleyebilirsiniz ve ‘En yakın zamanda sizden haber bekliyorum.’ diyebilirsiniz.
Bir hafta sonra
19. Telefonla arayın. Haber gelmediyse ve gerçekten o şirkette çalışmak istiyorsanız hemen telefonunuzu çıkarın ve sizinle görüşme yapan kişiyi veya İnsan Kaynakları departmanını arayın. Karar verme sürecinin sonuna yaklaşıp yaklaşmadıklarını sorun ve ne zaman haber alabileceğinizi öğrenin. O şirkette çalışmanın sizi ne kadar heyecanlandırdığından bahsedin.
Haftalar sonra
20.Sabırlı olun. Sonucu hemen öğrenebilirsiniz. Genelde şirketler bir çok kişiyle görüşme yapar ve bu kişileri değerlendirir, bu yüzden sonucu öğrenmek biraz gecikebilir. Görüşmenin iyi geçtiğini düşünüyorsanız, biraz sabırlı olun.
Hayalinizdeki işin bu olduğuna inansanız dahi iş arama sürecinizi sonlandırmayın. İş başvurunuz kabul edilmeyebilir, başka şirketlere başvurmak için bu görüşmenizin cevabını beklemek iş arama sürecinizi gereksiz yere uzatabilir.Bazı şirketler olumlu ya da olumsuz geri dönüş yaparken bazı şirketler bunu yapmaz. Böyle bir durum tüm planlarınızı yok edebilir.
Kabul edilmediğiniz bir başvuru başarısızlık olarak algılanmamalıdır. Edindiğiniz tecrübeden ders çıkarabilir, daha sonra yapacağınız iş başvurularında sunumunuzu ve konsantrasyonunuzu geliştirebilirsiniz.