Yaratıcı düşünmek, farklı bir şekilde ve alışılmışın dışında düşünmektir,  normların ötesinde düşünme fikrine dayalıdır.

Yaratıcı düşünme, kendinizi eğiterek öğrenebileceğiniz bir şeydir. Bazı insanlar yaratıcı düşünme yeteneğine doğuştan sahipken, bazılarının bunu öğrenebilmeleri için gerçekten çabalamaları gerekmektedir. Ancak doğuştan olsun ya da olmasın, herkesin yaratıcı düşünebilmesi mümkündür.
    
 Yaratıcı düşünebilmek için yapabileceğiniz şeylerden biri “düşünce deneyleridir”. Düşünce deneylerini zihninizi uyarmak, görünenden daha fazlasını görebilmek ve yaratıcı olabilmek için kullanabilirsiniz. Bir düşünce deneyi, temel olarak aklınızı normalde aklınıza gelmeyen yerlere götürmektir. Bu, düşünme yeteneğinizin tüm yönlerini kullanmanızı sağlar. Aklınızda önceden hiç açılmamış olan yeni kapılar açar. Düşünce deneyleri fiziksel değildir, bu nedenle de akla yatkın olmak zorunda da değillerdir. Bir düşünce deneyiyle ne isterseniz yapabilirsiniz. Bu deneyler etrafınızdaki dünyayı keşfetmenizi sağlar.

 Düşünce deneyleri temel olarak görselleştirme eylemini içerir. Bu eylem, bir hayal kurmak ya da belli eylemleri zihinde resmederek gerçekleştirmektir. Bir şeyi zihinde görsel hale getirmek, yaratıcı düşünmenin büyük bir parçasıdır.
    
 Düşünce deneyleri, görselleştirme dışında birkaç eylemi daha kapsar. Aşağıda bunları görebilirsiniz:

•  Cevap bulmak istediğiniz, merak uyandıran sorulara yönelik derin bir şekilde düşünün. Bu sorular; cevaplanabilen ya da cevapları bilinen sorular olabildiği gibi, kesin bir cevap bulmanın imkansız olduğu evrensel sorular da olabilirler.

•  Büyük dahileri düşünün. Bunlardan biriyle oturup derin bir sohbete dalmış olduğunuzu hayal edin. Ne sorardınız ve onlar ne cevap verirdi? Bunun üzerine düşünün.

• Zamanda yolculuk yaptığınızı ya da başka bir boyuta geçtiğinizi hayal edin. Nasıl olurdu? İnsanlar nasıl olurdu? Hatta insanlar olur muydu? Hayatın her yönünü canlandırın.

Yaratıcı düşünmeyi geliştiren güzel şeylerden biri de “ya…olursa/olsaydı” düşüncesiyle sorular sormaktır. Öğrenmek istediklerinize ilişkin bir liste yapın. Bu tür soruları birkaç şekilde cevaplamaya çalışın. Ne kadar yaratıcı olabildiğinizi görün.

Düşünme sürecinizde daha yaratıcı olmanızı sağlayabilecek diğer bazı eylemler de şunlardır.

• Rahatlamak için nefes almayı öğrenin. Nefesinizi düzenleyerek ve buna derin bir şekilde odaklanarak zihninizi arındırıp yaratıcı düşüncelerin serbestçe akışını kolaylaştırmış olursunuz.

• Bir şeyleri zihninizde canlandırmaya ilişkin alıştırmalar yapın. Canlandırma konusunda sorun yaşıyorsanız öncelikle basit şeyleri görselleştirmeye çalışın, daha sonra karmaşık olanlara geçin.

İlgi alanlarınıza ilişkin bilgiler toplayın, bu sayede üzerine düşüneceğiniz bir şeyler olur. Hali hazırda var olanı temel alarak nasıl geliştireceğinizi düşünebilirsiniz.

• Beyin fırtınası yapabileceğiniz bir arkadaşınız olsun. Yaratıcı düşünme sürecine bir başkasını da katmanız birlikte çalışmanız demektir. Farklı bakış açılarını görmek de yaratıcı düşünmeyi geliştirir.

• Başka birisiymiş gibi düşünmeye çalışın. Bazen kendi düşüncelerimizde sabit olabiliriz. Yaratıcı düşünme, rahatlık alanının ötesine gidip, at gözlüklerini çıkarmakla ilgilidir. Bu nedenle bir başkasıymış gibi de düşünerek, onun ne yapacağını hayal etmeye çalışın.

• Beyninize sık sık meydan okuyun. Yapboz yaparak, bilmeceler çözerek ve yeni şeyler deneyerek beyninize alıştırmalar verin. Bu, size farklı fikirlerle tanıştıracak ve zihninize bir dolu fikir kazandıracaktır.

Bazı Yaratıcı Düşünme Örnekleri

Bu alıştırmalar, düşünme şeklinizi genişleterek bir sürü farklı fikirle karşılaşmanızı sağlar.

• Ayda yaşadığınızı farz edin. Nasıl göründüğünü resmetmeye çalışın. Kendinize bir gün ayırın. Örneğin suyun nereden geldiği gibi her bir ayrıntıyı hesaba katın. Nasıl nefes alıyorsunuz? Başka canlılar da var mı? Ne yersiniz? Nasıl seyahat edersiniz? Eviniz nasıl bir yer? Orada yalnız mısınız, yoksa başka insanlar da var mı? Aya nasıl ulaştınız? Ayın sahibi kim?

• Bir günü bir hayvan olarak geçireceğinizi hayal edin. Bu hayvanın nasıl düşünmesi gerektiğini düşünün. Diğer hayvanlarla etkileşimi nasıl olurdu? Nasıl hissediyorsunuz? Ne yersiniz? Diğer hayvanlarla kendi dilinizle mi anlaşırsınız ya da iletişim kurar mısınız? Nerede yaşıyorsunuz? Aileniz var mı? Çalışıyor musunuz? Hangi aktiviteleri gerçekleştiriyorsunuz? Kontrolü elinde bulunduran bir çeşit hayvan türü ya da oluşumu var mı?

• İçinde bulunduğunuz odayı tanımlamaya yönelik bir metin yazın. Raftaki kitaplardan odanın köşesindeki kırıntılara kadar tüm ayrıntıları belirtin. Ayrıntılara fazlasıyla odaklandığınızdan emin olun, öyle ki metninizi okuyan biri odayı zihninde tamamen canlandırabilsin. Beş duyuya da hitap eden tasvirler yapmak istersiniz. Görsel tanımlarınızın yanında kokuları ve tatları da kullanın.

Düşünme alıştırmalarınız, makul olanın ötesinde olmalıdır. Buradaki tek şey, zihninize meydan okumak ve onu daha yaratıcı olmaya zorlamaktır. Sorularınıza cevaplar bulmak istersiniz.

“Ya…olsaydı” fikirlerine ilişkin bazı öneriler:

Ya…
• 200 yaşına kadar yaşayabilseydim?
• Farklı bir yerde doğmuş olsaydım?
• Dünyanın başka bir yerinde yaşıyor olsaydım?
• Dünya düz olsaydı?
• Çocuklarım olsaydı/olmasaydı?
• Dünyada barış olsaydı?
• Einstein hiç doğmamış olsaydı?
• Hayvanlar konuşabilseydi?