Bazı insanlarla iyi geçinebilmek, iletişim kurmak zordur. Zor insanlarla maalesef günün her saati karşılaşmaktayız. Onlarla nasıl iletişim kurduğumuz; günlük iş akışımızı ve hatta  sağlığımızı da etkileyebilir.

Aşağıda zor insanlarla baş etmenizde yardımcı olabilecek bazı yöntemler bulunmaktadır:

Olayları kişisel olarak algılamamaya çalışın
İnsanlar bazen sırf kendiliğinden zordur. Problem sizinle ilgili olmayabilir, karşılaştığınız davranış sizin kontrolünüz dışında bir durumdan kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle bu tür kişilerin davranışlarını kişisel olarak algılamamaya çalışın.

Yargıda bulunmak yerine sorular sorun
Zor insanların genellikle güçlü fikirleri vardır, sabit fikirli olabilirler. Bazen haklıdırlar, ancak bazen haksız da olabilirler. Yanıldıkları, haksız oldukları takdirde sorular yöneltmek, belli yargılarda bulunmaktan daha iyidir. Sorular sorarak böyle kişilerin savunduklarını sorgulamalarını sağlayabilirsiniz.

Destek olarak yazılı belgeler sunun
Bir toplantıdasınız ve karşınızdaki biri sizi anlamamakta ısrar edip, söylediklerinizi kabul etmiyor mu? Böyle olduğu takdirde yazılı belgeler söylediklerinizi doğrular. Bu şekilde daha çok güven kazanırsınız.

Anlayış ve iletişim sağlama
Etkili iletişim, her zaman önemlidir, ancak zor insanlarla baş ederken her şeyden daha çok önemlidir. İletişimle ilgili sorun olduğunda olumsuz tartışmalar başlayabilir. Biri konuşurken kesinlikle dikkatli dinleyin ve karşıdakinin ne demek istediğini tam olarak anlamadan karşılık vermeyin. Aynı şekilde, karşıdakinin de sizi tam anladığından emin olun.

Gerektiğinde uygun kelimeler kullanın
İletişimle ilgili bir sorun olduğu takdirde karşınızdakine doğrudan bir yaklaşım geliştirin. Aşağıdaki sözcükler ve cümleler kullanıldıkları duruma göre bu konuda etkili olabilir:

“Ben bunu söylememiştim.”
“Ben bunu sormamıştım.”
“Lütfen bitirmeme izin verin.”
“Aslında aynı şeyi söylüyoruz.”
 
“Sen” yerine “ben” dili  kullanın
“Ben” içeren bir ifade kullanmak, “sen” içeren bir ifade kullanmaktan daha az risklidir. Birinci tekil şahıs zamiri, bir suçlama gibi görünmez, bu nedenle insanların olumsuz karşılık vermesi daha az muhtemeldir. Örneğin “bana o e-mail’i hiç göndermedin”, demek yerine, “ben hiç öyle bir e-mail almadım”, diyebilirsiniz.

Konuyla kişiyi birbirinden ayırın
Zor bir kişinin geliştirdiği bir fikir üzerinde konuşurken fikri kişiden ayırmaya çalışın. Özellikle de konuyla ilgili bir kaygınız olduğunda kaygınızın fikirle ilgili olduğunu belirtin. Zor kişiler, bunu bile suçlama gibi görebilir; ancak bu, kişiye odaklanmaktan daha az risklidir.

Aynı şekilde, zor bir insan sizin fikrinizle ilgili bir yorumda bulunuyorsa kendinizi fikirden ayırıp tarafsız bakmaya çalışın.

Kendinizden emin olun
Karşınızdaki kişi kaba davrandığında siz de onun gibi kaba olmayın. Kendi gerçeklerinize ve fikirlerinize odaklanıp profesyonelliğinizi korumaya bakmanız bu tür kişilerle baş etmek için yeterli olacaktır.

Durumu tersine çevirin
Zor kişiler, başkalarını suçlama eğilimi gösterip başka insanların kendini savunmak zorunda kalmasına neden olabilirler. Örneğin böyle biri “Bunu yapamayız”, dediğinde, “Ne yapabilirsin?” gibi bir soru sorun. Bu kişi “o tarihe kadar hazır olamayız”, dediğinde “Ne zaman hazır olabilirsin?” ya da “O tarihte hazır olmana engel olan nedir?” şeklinde sorular sorun.

Yeri geldiğinde takdir edin
Zor kişiler bir beceri kazanmanızı da sağlayabilir. Bu gerçekleşirse takdir ettiğinizi belirtin. Sadece içten olun.